Uniwersalną roślinę moringa o wielorakim zastosowaniu można polecić każdemu, kto chce pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na liczne niezbędne witaminy, substancje mineralne i pierwiastki ziem rzadkich bez potrzeby zażywania syntetycznie produkowanych suplementów diety.
Siła zdrowia skrywa się w
liściach.
Moringa
to jak na razie roślina o największej znanej zawartości substancji
odżywczych. Duża ilość cennych
i istotnych dla życia substancji odżywczych w największym stężeniu
znajduje się przede wszystkim w liściach lub w proszku z tych liści.
Szczególnie należy wskazać na dużą zawartość aminokwasów, gdyż w liściach odkryto 18 z 20 znanych aminokwasów
esencjonalnych. Organizm człowieka nie potrafi ich wyprodukować, przy tym
odgrywają one ważną rolę w procesie transportu
tlenu w organizmie, wspomagając zdolność do koncentracji i wiele innych ważnych
funkcji mózgu.
W
Morindze stwierdzono też wysoką koncentrację przeciwutleniaczy. Są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu,
ponieważ chronią nas przed wolnymi rodnikami, które są częstą przyczyną chorób.
Wartości parametrów ORAC („oxygen radical absorbance capacity“), za pomocą
których porównuje się stopień pochłaniania wolnych rodników są dla moringi
znacząco wyższe niż dla innych roślin. Dowodzi to nadzwyczajnych właściwości
antyoksydacyjnych tej rośliny.
Interesującym,
niedawnym odkryciem jest odkrycie obecności zeatyny. Zaskakujące było to, że liście moringi zawierają nawet 1000 razy więcej zeatyny niż inne rośliny.
Zeatyna to właściwie hormon wzrostu, który odpowiada za szybki wzrost moringi,
a który jest w niej obecny w dużej ilości. W organizmie ludzkim zeatyna pełni
rolę nośnika chemicznego, który
powoduje, że wszystkie istotne życiodajne substancje zawarte w morindze mogą
być w ciele absorbowane i wykorzystane. Kolejna korzyść: zeatyna blokuje
usuwanie chlorofilu z liści. Dzięki temu proteiny i substancje życiodajne
znajdujące się w liściach moringi degradują się zdecydowanie wolniej, co jest
istotne w procesie dalszego przetwarzania liści na proszek, gdyż dzięki temu są
one w nich dłużej zawarte.
Przegląd najważniejszych
składników i ich funkcji:
- Aminokwasy esencjonalne: chronią przed wolnymi rodnikami
- Witamina A: istotna dla zachowania dobrego
wzroku
- Witamina C: do wzmocnienia systemu
immunologicznego
- Wapń: niezbędny dla zachowania zdrowych
zębów i kości
- Magnez: stymuluje układ krwionośny
- Potas: dba o prawidłowy metabolizm
- Żelazo: istotne do zaopatrywania komórek w
tlen
- Cynk: ma właściwości przeciwzapalne
- Kwasy tłuszczowe omega-3: niezbędne do poprawnego
działania mózgu
- Zeatyna: ważny nośnik chemiczny
transportujący wszystkie wspomniane powyżej substancje tam, gdzie mają
oddziaływać
Liście
moringi, podobnie jak właściwie wszystkie pozostałe części drzewa, można
wykorzystać na różne sposoby. W krajach, gdzie są uprawiane konsumuje się w
większości jako surowe, gotowane, duszone lub smażone. Przygotowywana jest też
z nich herbata, którą pije się tradycyjnie dla prewencji przed chorobami i w
celu poprawy kondycji zdrowotnej, jak również do użytku wewnętrznego, np. w
razie problemów dermatologicznych. W naszym klimacie niezwykle istotną rolę
odgrywa przede wszystkim proszek z liści
moringi. Otóż w wyniku suszenia i zmielenia stają się stabilne bez utraty
swoich właściwości i można je dystrybuować bezpośrednio do naszych domów. Dla
przykładu życiodajne substancje z tego cudownego drzewa z Dalekiego Wschodu w
formie kapsułek dostarcza nam
extra dzienną dawkę wszystkich wspomnianych substancji odżywczych i
życiodajnych.
Komu przede wszystkim zaleca
się moringę?
Uniwersalną
roślinę moringa o wielorakim zastosowaniu można polecić każdemu, kto chce
pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na liczne niezbędne witaminy, substancje
mineralne i pierwiastki ziem rzadkich bez potrzeby zażywania syntetycznie
produkowanych suplementów diety. W lecznictwie ajurwedy moringa jest od setek
lat cenionym, cudownym, uniwersalnym środkiem na rożnego typu typowe
niedomagania. Konsumując liście lub proszek z liści moringi możemy sobie pomóc
w razie niedożywienia czy anemii, bólów głowy, wahań ciśnienia krwi, skłonności
do zapaleń i infekcji skórnych, biegunce lub gorączce. Przy tym są pewne grupy
ludzi, którym szczególnie zaleca się konsumpcję rośliny nawet wtedy, gdy nie
mają żadnych dolegliwości.
Kobiety w ciąży i
karmiące
Proszek
z liści moringi albo konsumowane jako suplement diety w okresie ciąży liście
mogą wspomagać zdrowy rozwój płodu i pozytywnie wpływać na wytwarzanie mleka u
kobiet. Dziecko może z organizmu matki a później również z jej mleka przyjmować
wiele ważnych witamin i substancji mineralnych. Szczególnie trzeba w tym
miejscu wspomnieć o zawartych w roślinie aminokwasach - argininie i histydynie,
których organizm dziecka nie wytwarza w fazie wzrostu w wystarczającej ilości,
a które są niezbędne do jego zdrowego rozwoju.
Dzieci
Konsumpcja
moringi przynosi korzyści nie tylko niemowlętom, lecz także dzieciom starszym,
ponieważ wiele zawartych w niej substancji odżywczych i wzrostowych ma
pozytywny wpływ na ich rozwój, przede wszystkim na budowę komórek mózgowych i
nerwowych. Oprócz tego duża ilość witaminy C wzmacnia system immunologiczny
dzieci.
Sportowcy
Aktywni
sportowcy lub osoby, które są narażone na działanie wielkiego stresu w związku
z wykonywaną pracą, powinni w szczególności dbać o zrównoważoną dietę, ponieważ
ich organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze i życiodajne.
moringa może im pomóc w zapewnieniu przyswajania wszystkich witamin
esencjonalnych, substancji mineralnych i białek w odpowiedniej formie,
zachowując w ten sposób pożądaną wydajność swojego organizmu. Można to
osiągnąć dzięki dużej ilości żelaza oraz witaminy A i C w morindze, które
odpowiadają za nieprzerwane dostarczanie tlenu do krwi i stabilizowanie układu
krwionośnego. Oprócz tego większa ilość aminokwasów i duża zawartość wapnia
wpływają pozytywnie na przyrost masy mięśni. Przeciwutleniacze dają dodatkową
ochronę tkance komórkowej w związku ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym.
Seniorzy
Konsumpcje
moringi zaleca się osobom w starszym wieku w celu zachowania jak najdłużej
dobrego stanu zdrowia i witalności. Zrównoważoną dietą wzbogaconą o substancje
odżywcze można zapobiec wielu problemom związanym ze starszym wiekiem. Liście moringi
są więc optymalnym źródłem wszystkich niezbędnych substancji dla organizmu
seniora.
Wegani
Moringa
jest ważna również dla wegetarianów, przede wszystkim dla weganów, gdyż osoby
te cierpią często na skutki braku niektórych ważnych substancji. Wielu z nich
zadaje pytanie, jak można pokryć zapotrzebowanie organizmu w białka, wapń i
żelazo, nie spożywając przy tym środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Substancje zawarte w liściach mogą ten problem rozwiązać, gdyż zawierają więcej
protein niż jajka lub jogurt, zdecydowanie więcej żelaza niż szpinak;
przekraczając przy tym kilkakrotnie ilość wapnia zawartego w mleku.