Moringa - królowa super żywności

To tropikalne drzewo, ciągle jeszcze nie cieszące się u nas należnym zainteresowaniem, nie jest żadnym cudownym homeopatykiem czy też lekiem na najbardziej podstępne choroby świata. Jest po prostu rośliną, której działanie przekona każdego do niezmierzonej siły przyrody.

W Polsce ta pochodząca z Indii roślina jest stosunkowo mało znana. Jest to wielką szkodą. „Pomimo tego, że dotychczas wciąż niewiele osób słyszało o morindze, już niedługo dojdzie do tego, że stanie się jedną z najcenniejszych roślin na świecie.” W taki oto sposób ocenił moringę Doktor Noel Vietmeyer z US National Academy of Sciences w Waszyngtonie.

 

Poprawa zdrowia

W liściach moringi skrywa się wiele witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się witaminy grupy B1-B12, witamina C, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K. Z pewnością znamy naturalne warzywa bogate w przeciwutleniacze. Brokuły, słodkie ziemniaki czy imbir zawierają duże ich ilości. Wystarczy, że będzie ich kilka, a to pomoże naszemu organizmowi. Moringa ma ich niewiarygodną ilość - 46! Dodajmy jeszcze 18 aminokwasów esencjonalnych, wysoką koncentrację chlorofilu, istotną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 i mamy oto super żywność, którą nie jest tak łatwo znaleźć.

 

Pomoc w różnych schorzeniach

Wspominany znajdujący się w liściach moringi skład witamin i minerałów jest pomocny w różnych schorzeniach naczyniowych, w astmie czy chorobie Crohna. Liście działają przeciwzapalnie oraz zapobiegawczo w grypie i przeziębieniu. Sprawdziły się też w przypadku diabetyków, gdyż potrafi obniżać poziom cukru we krwi. Pomaga też w walce ze zmęczeniem i stresem. 

Moringa nie zapomina też o kobietach. Drogocenny jej składnik - zeatyna - spowalnia starzenie się komórek, dzięki czemu jest wspaniałą substancją anti-aging działającą przeciwzmarszczkowo, charakteryzując się pozytywnym wpływem na naskórek. Działanie zeatyny było szczegółowo badane przez liczne centra badawcze. Dla przykładu możemy wymienić tu Duńskie Centrum Gerontologii Molekularnej.

 

Zafascynowanie świata nauki

Nie jest tajemnicą, że moringa fascynuje wiele wiodących placówek badawczych. Powodem badań mikrobiologów jest też jej zdolność do odżywiania komórek ciała ludzkiego.

„Obecne w morindze substancje powodują zwiększenie elastyczności komórek ludzkich i praktycznie każdego z organów ciała. Bardziej elastyczna staje się membrana cytoplazmatyczna. Komórki mają umożliwiony bezproblemowy dostęp do substancji odżywczych, pozbywając się jednocześnie szkodliwych produktów metabolizmu. Dzięki morindze komórka lepiej oddycha, jest szczodrzej odżywiana i dzięki temu dłużej żyje. Moringa przyczynia się więc do regeneracji organizmu, przedłużając właściwie ludzkie życie,“ przyznała znana mikrobiolog Tatjana Gryaznewa. Przy tym z moringą wiąże się bardzo często wiele mitów. Dla przykładu na dziesiątkach portali można znaleźć informacje, że moringa leczy wprost cztery czy nawet sześć rodzajów raka.  To jest oczywista nieprawda. Chemoterapii ani procedur biologicznych w leczeniu raka jak na razie nie można niczym zastąpić, natomiast moringę wymienia się często  przy tej okazji jako źródło substancji łagodzących skutki uboczne chemoterapii. Prestiżowe uniwersytety (np. Uniwersytet Johna Hopkinsa), dokładnie badają jej właściwości w celu wyprodukowania szczepionki mogącej jeszcze lepiej pomóc w walce z tą podstępną chorobą.

 

Uwaga na mity

Informacje dotyczące moringi są często mocno przesadzone, a wątpliwej jakości relacje, jak dla przykładu telewizyjne show Dr. Oza czynią z tej wyjątkowej rośliny panaceum homeopatyczne, często też służy ona w szamańskich praktykach. Z czasem jednak z pewnością zasłuży sobie na o wiele większą uwagę i respekt.

Jej właściwości zdrowotne nie umożliwiają leczenia wszystkich chorób na świecie, ale prawdą jest, że zawarta w niej jest duża ilość przeciwutleniaczy i substancji aktywnych. Również prestiżowy portal sciencedirect.com podaje, że liście moringi zawierają czterokrotnie więcej protein niż jogurt, dziesięciokrotnie więcej witaminy A niż marchew oraz siedemnastokrotnie więcej wapnia niż mleko.



Przegląd najważniejszych składników i ich funkcji:

  • Aminokwasy esencjonalne: chronią przed wolnymi  rodnikami 
  • Witamina A: istotna dla zachowania dobrego wzroku 
  • Witamina C: do wspomożenia systemu immunologicznego 
  • Wapń: niezbędny dla zachowania zdrowych zębów i kości 
  • Magnez: stymuluje układ krwionośny  
  • Potas: dba o prawidłowy metabolizm 
  • Żelazo: istotne do zaopatrywania komórek w tlen 
  • Cynk: ma właściwości przeciwzapalne 
  • Kwasy tłuszczowe omega-3: niezbędne do poprawnego działania mózgu 
  • Zeatyna: ważny nośnik chemiczny transportujący wszystkie wymienione wyżej substancje tam, gdzie mają działać 

 

Read also:

Moringa – zastosowanie i efekty działania cudownego drzewa

Uniwersalną roślinę moringa o wielorakim zastosowaniu można polecić każdemu, kto chce pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na liczne niezbędne witaminy, substancje mineralne i pierwiastki ziem rzadkich bez potrzeby zażywania syntetycznie produkowanych suplementów diety.

1729× read

WIDEOGALERIA


FOTOGALERIA


NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

Moringa – zastosowanie i efekty działania cudownego drzewa

Uniwersalną roślinę moringa o wielorakim zastosowaniu można polecić każdemu, kto chce pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na liczne niezbędne witamin...

Liście moringa na wspomaganie potencji

Moringa jest środkiem stosowanym tradycyjnie w różnego rodzaju niedomaganiach, będąc idealnym suplementem przy wielu częstych i poważnych schorzeniach...

Zielony bojownik w walce ze zmęczeniem

Wiemy już, że moringa zawiera wiele substancji aktywnych, witamin i przeciwutleniaczy. Jednakże często w życiu codziennym nie potrafimy znaleźć stosow...

Odpowiedź moringi na podstępną cukrzycę

Jest rzeczą ogólnie znaną, że cukrzyca stała się ogólnoświatową epidemią. Z pewnością z tą chorobą zetknął się każdy z nas. Ludzie muszą się do niej d...